PINE TREE COTTAGE

PADDINGTON, BRISBANE

A grove of established pine trees dominate the front half of this undulating site in Brisbane’s Paddington. Beyond the grove sits a pre-1946 Queenslander cottage which Reddog have sought to sensitively restore and sustainably extend.

 

The clients sought a vibrant and functional home for a growing family. Underlying this overarching desire were a number of intangible outcomes; that the home connects meaningfully with the landscape and garden, performs well environmentally and after extensive travels, represents a ‘forever’ home for the family to enjoy for many years to come. A natural material palette of stone, timber and zinc was selected for it’s honest material representation, low maintenance, sustainability and ability to create a seamless transition from inside to outside.

 

The intervention removes ad hoc extensions to the original cottage, revealing and restoring its original form. A distinctly modern addition extends the home to the rear of the site. While divergent in form and material, it respectfully acknowledges and take cues from the original timber and tin home. Mediating between the two parts of the old and new is a central courtyard which provides an accessible and private outdoor space noticeably lacking from the original home. Contained on one edge by a generous new living platform and connected to a cosy family ‘snug’ in the cottage opposite, this outdoor key space enhances both large social and intimate family gatherings.