Q HOUSE

CAMP HILL, BRISBANE

This pre-war masonry home in Camp Hill has a strong character defined by brick arches, decorative masonry details and a rigorous, formal geometry. The scheme for the site acknowledges the opportunity to create a north facing ‘public square’ by closely aligning the extension to the southern boundary. The eastern boundary of the courtyard is contained by a pool and an elevated retreat which will take advantage of distant city views.

 

The introverted quality of the existing spaces are utilised to create cosy private spaces in contrast to a new extroverted public wing to the rear. Material selections generate a sympathetic relationship with the existing home with functional and formal contrasts. While the brick and tile palette is consistent, the extension departs from the existing through the use of generous volumes and openings. Within the public spaces the services, storage and circulation are discretely contained behind a wall of timber joinery.