Coulson Creek Shed

Clumber

Kellie and Ryan envisaged a house on a rural property in the Scenic Rim where they could enjoy and share a rural get away with friends and family. A shipping container was initially modified as makeshift accommodation. This allowed them to understand the site and the climate before embarking on a new house.

The ‘shed’ was sited away from the entry and intentionally turns it back to the road to provide privacy to the internal and external living spaces. The house was orientated towards the north. This is also the optimal view towards Mount Greville and Coulson Creek at the back of the property. Views back to the ranges are captured with selected windows from the main bedroom and living room. Whilst wanting a house to open to the views and landscape, the house also needs to feel enclosed and protected from the harsh elements at various times of the year.

An expressed portal structural with corrugated zincalume cladding referenced the shed typology common in the area while allowing for a more refined interior. The kitchen finishes are dark, referencing burnt timber from historical bush fires and smithing traditions. The kitchen was seen to be the social hub of the house and needed to embrace the entertaining of family and guests. The bathroom finishes are light and bright; reminiscent of moving up into a tree canopy.

This project is a celebration of letting a natural setting sing. External living spaces provide settings for gathering as well and private contemplation enjoyment, while also providing for private, introverted retreats. The hero is the landscape and the house disguises itself as a farm shed, that is so common to the Australian countryside.

.

Photography: Kristina Wild