Greene House

Carina Heights

Greene House, a 90-year-old Queenslander located in Norman Park, was in need of comprehensive restoration. The design brief entailed elevating the existing structure to accommodate a new ground level, thereby transforming the residence into a functional two-storey family home. Preserving the original character of the house was paramount, while also emphasising the integration of living spaces with the surrounding garden, both physically and visually.

To create a sense of space, a raked ceiling was introduced in the kitchen and dining area. The ground floor features a contemporary kitchen with a butler’s pantry, and expansive living and dining spaces that seamlessly extend to the exterior, maximizing natural ventilation. These external living areas are meticulously designed to connect fluidly with the interior spaces. Additionally, the ground floor includes a guest bathroom, laundry, and an extra living area designated as a children’s playroom.

The upper level accommodates four bedrooms, a main bedroom with an ensuite, and a family bathroom. Addressing the initial lack of storage, ample storage solutions were integral to the design, fulfilling a key aspect of the client’s brief.


Testimonial

“When we decided to embark on transforming our 1930’s Queenslander into a new home for our family of five, we knew how important it was to have the right architect on board. Reddog were there with us every step of the way, from coming up with the initial concept through to gaining approvals, design development, finishes & fittings selections, documentation, construction phase support, defecting, handover and everything in between. No task was too hard, and they consistently exceeded our expectations. Attention to detail was apparent in everything they did, and they showed that they genuinely care about the outcomes, which is extremely rare to find in this day and age.

The end result is a home that respects the heritage of the original Queenslander, whilst balancing the needs of a modern family home. The home is functional and liveable, and makes the most of the aspect, natural light and ventilation, with a strong connection to the outdoors. The home will serve our family well for many years to come, and we’re extremely grateful for the contribution from the Reddog team”.

Adam and Natalie

Photographer – Christopher Frederick Jones