NA House 2

Fairfield

The initial extension and refurbishment of the house began after extensive damage during the 2011 Brisbane floods. This second stage was completed after the 2022 Brisbane floods, in which minimal damage occurred. This was a result of the resilient design strategies employed with the initial design. Extending across two project stages, the desire of the owners at the outset was to review the overall design of the house and extend it to provide flexible and adaptive spaces. The recently completed additions (Stage 2) expanded on the living areas of the house, giving the owners additional living and entertainment areas. This achieved the goals of engaging physically and visually with the backyard whilst respecting the need for the spaces to be flood resilient. The rear addition to the building is orientated north-east and helps achieve the goal of engaging visually with the backyard and the adjacent park. The material palette is similar to Stage 1 and the landscaping was further enhanced with the addition of a swimming pool to the north.

Sustainability

The under-croft space has multiple purposes, remaining flexible in design, giving the owners the opportunity to benefit from increased living areas that might have otherwise remained unused because of flood risks.  Careful design and the use of low maintenance, authentic materials was particularly important for these spaces. Through deliberate design choices, the overall result for NA House is a resilient, sustainable home.


Testimonial

“We engaged Reddog Architects again to look at maximising external underutilised space and extending to ensure long term growth as a family.Reddog were fantastic as usual. They worked closely with us to develop a number of ideas and concepts until we landed on a design that catered for all requirements. Both my wife and I are very interested in architecture and design and Reddog allowed us the freedom to input into the design and material choices.The final design was something that we could not have envisioned. It has provided a massive change to our lifestyle and function and engagement as a family. We spend a lot more time outside entertaining, enjoying weekend fires and spending time together as a family. Internally, although the changes were not significant, the design has meant the functionality of the new and existing spaces work so much better with more dedicated areas for kitchen, dining, living and lounge.We are extremely happy with the final outcome. Everything we had hoped as a family has been made possible with the design Reddog Architects proposed and implemented”.

Nic and Amanda

Photography: Christopher Frederick Jones