T House

Carina Heights

This extension to T House (an existing three-bedroom timber and tin home) has provided the family with additional living spaces, including an enclosed deck provided a connection between the indoors and outdoors.

The design intent for the project was to provide the family with additional living spaces whilst also enhancing the aesthetic appeal and functionality of the home.

Focusing on maximizing natural light and the family’s need for more space, the extension and alterations created a connection between indoor and outdoor spaces. The new spaces are deliberately reserved and scaled to echo the existing building, however where the existing house is introverted, the new extension seeks to boldly add a physical connection to external spaces.

The use of battened feature walls throughout the extension provides a sense of continuity, with the colour choices intended to provide consistency between the spaces. The extension also provides an expanded living area that seamlessly opens to the outdoors via large glass sliding doors. The use of a skylight draws natural light into the bathroom area whilst maintaining privacy. Timber window benches give the family opportunities for respite and to have a visual connection to the surrounding environment.

Sustainability

In keeping with overarching sustainability goals for the homeowner, it was important that the project built less and gave more. The existing fabric was retained and in an effort to minimise demolition and waste, the intention was to repair and restore where possible.

New interventions were single loaded to allow for a northern aspect and cross ventilation. It was not possible to upgrade the thermal performance of the existing house, however the existing poor quality windows were replace with louvres to provide improved ventilation.  The new works allowed for improved thermal comfort and the old and new spaces can be shut down into zones to improve the heating or cooling of spaces.

PV cells and solar hot water are utilised and opportunities were provided to increase permeable and landscaped areas.

Photographer – Christopher Frederick Jones